Óvd meg és uralkodj!

Szemétkommandó

Szemétkommandó

Környezettudatos bevásárlás – legfontosabb tanulságok

2020. június 21. - BSZL

Az alakulat tagjai a tapasztalataik alapján úgy gondolják, hogy a hétköznapok során általában a háztartáshoz és bevásárláshoz köthetően termelik a legtöbb szemetet. Éppen ezért sokat számít, hogy foglalkozzunk a fogyasztás megtervezésével, a maradékaink sorsával, a hulladékunk felhasználásával, vagy a csomagolás elkerülésével. Ezekben a témákban jutottunk fontos következtetésekre.

compost-419261_1920.jpg

Kis tervezés az embernek, nagy esély a környezetnek

A tudatos hozzáállás értelmében minden ott kezdődik, hogy megtervezzük a következő lépéseinket, vagyis eldöntjük, hogy mire lesz szükségünk a következő időszakban. A bevásárlás tekintetében ez az időszak jobb esetben a következő, vagy az azt követő bevásárlásig tart, de ezt nem mindig lehet egyértelműen behatárolni. Már csak azért sem, mert bizonyos dolgok hosszabb ideig elállnak a kamrában vagy a hűtőben, így azokból érdemes egyszerre többet hazavinni, csökkentve ezzel a boltba és piacra tett látogatások mennyiségét.

A mit mellett azt is érdemes megtervezni, hogy hol és mivel ejtjük meg a bevásárlást. Legyenek meg a bevált boltjaink és piacaink, de törekedjünk arra, hogy céltudatosan induljunk el valamelyik felé. Ne hagyjuk otthon a saját zsákjainkat, szatyrainkat és dobozainkat sem, mert ezekkel hatékonyabban mérhetjük ki a szükséges mennyiségeket, illetve a környezetet is óvjuk az egyszerhasználatos zacskóktól. Az olyan zacskóba csomagolt termékek kapcsán, mint a chips, felmerül csomagolásmentes alternatíva – ilyen például a házi készítésű zöldségchips vagy kréker. Effajta megoldások megvalósítása viszont több lépésből áll, ezért meg kell terveznünk, hogy pontosan mit, mikor és mivel válthatunk le.

Pazarlástól komposztálásig

Még tervezés esetén is előfordulhat, hogy megmarad az ebéd egy része. Kidobni viszont kár lenne, mert a legtöbb ételmaradékot lefagyaszthatjuk, és később felhasználhatjuk, ha nincs más lehetőség. Nagyon kevés maradék esetében választhatunk olyan megoldást, ahol csak az íz fontos. Ennek az eredménye például lehet egy kellemes turmix vagy egy finom krémleves. Fontos megjegyezni azonban, hogy tudatos tervezés mellett kevésbé fordul elő ilyen, főleg akkor, ha tudunk kimérve annyit vásárolni, amennyi kell, így csökkentve az esélyét a maradékok általi pazarlásnak.

Amikor nem tudunk kimért termékeket vásárolni, akkor igyekszünk a csomagolást szelektíven gyűjteni, vagy újra felhasználni. Az üvegeket a következő bevásárlás alkalmával kiméréshez is használhatjuk, de leginkább lekvár tárolására, vagy a fáradt olaj gyűjtésére alkalmasak kiválóan – utóbbit MOL gyűjtőhelyeken és hulladékudvarokban tudjuk leadni. Ha alumínium és műanyag palack között kell választani, az alumíniumot választjuk, mert az jobban megőrzi a minőségét az újrahasznosítási folyamat során. Ehhez hasonló hatékony körforgásos megoldások még az üvegvisszaváltás, illetve a tojásos doboz visszavitele a piaci árusoknak. Érdemes keresnünk az otthon vagy a közelben megvalósítható természetes körforgást, pontosabban komposztálást lehetővé tévő opciókat is, és ha tehetjük, figyelünk a többféle képpen hasznosítható hulladékok sorsára, mint a citromhéj és a kávézacc.

Csomagolásmentesen a konyhán kívül

A csomagolásmentes boltokban, mint amilyenek a Ne pazarolj vagy a Ligeti Bolt, nem kizárólag élelmiszert kaphatunk. Tisztító- és tisztálkodószerekből is van választék, illetve a vásárláshoz használható zsákokat és üvegeket, de még inspiráló és oktató jellegű könyveket is találhatunk. Tapasztalataink alapján a boltok dolgozói maguk is szívesen adnak tanácsot és segítséget, ha valamiben még nehezen igazodunk el, legyen szó a már említett komposztálásról, vagy hogy mihez milyen tisztítószert érdemes használnunk. Amikor pedig nem esik útba csomagolásmentes bolt, akkor piacra járva tudjuk hatékonyan elkerülni a csomagolásokat; amikor pedig piac sincs, akkor felkutathatunk néhány hulladéktermelést minimalizáló megoldást, vagy más környezetbarát kínálattal rendelkező üzletet.

A bejegyzés trackback címe:

https://szemetkommando.blog.hu/api/trackback/id/tr5215905520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.06.22. 13:58:38

A szemetet azt termeli, amikor a tahó nem a kukába rakja a szemetét, hanem az erdőbe.
süti beállítások módosítása