Óvd meg és uralkodj!

Szemétkommandó

Szemétkommandó

Környezettudatos bevásárlás – harmadik bevetés

2020. május 08. - BSZL

Szia! Üdvözöllek az alakulat nevében, mostanra már biztosan kaptál egy képet arról, hogy mivel foglalkozunk. Ha nem így van, olvasd el bátran Tizedesünk és Századosunk gondolatait a környezettudatos bevásárlásról. Jómagam Goldstein Ezredes vagyok, én vezetem szakértőként a Szemétkommandót. Most pedig tőlem olvashatsz ötleteket és tanácsokat a zölden bevásárló életmódhoz – de előbb arról mesélek, hogy szakértőként milyen szokásokat alakítottam ki.

zero-waste-3749854_1920.jpg

A bevásárlás célját tekintve ha csak tehetem, kerülöm a szokványos boltokat. Helyette piacon vásárolok, és csomagolásmentes boltokban, vagy ha nagyon nem sikerül így, akkor mindent saját zsákba teszek, ami pedig be van csomagolva, azt a polcon hagyom. Annak a megoldásnak, hogy zsákokat, dobozokat vagy üvegeket használok, többek között az az eredménye, hogy meg tudom határozni a számomra megfelelő mennyiséget, és csak annyit viszek haza, amennyire szükségem van. Ezzel hatékonyan szorítom vissza a pazarlást. Általánosságban véve mindig a természetes alapanyagokat választom, száműztem a háztartásomból a tartósítószereke és a káros vegyi anyagokat.

soap-3123469_1920.jpg

Minden eddigin felül főleg a tisztálkodó- és tisztítószerek terén figyelek a környezettudatos választásokra. Ezért elsősorban olyan drogériákba járok, ahol találok visszaváltható csomagolást, vagy olyan alternatívát, amelynek egyáltalán nincs is csomagolása. Hogy mondjak példákat is a kerülendő termékekre, nem veszek dobozos tusfürdőt és sampont, de folyékony szappant vagy testápolót sem, helyettük olyan kézműves kozmetikumokat használok, mint a samponszappan. Az ilyen és ehhez hasonló megoldásokkal nem mellesleg sok pénzt spórolok, mert például éppen a samponszappan az, amit legalább négyszer annyi ideig tudok használni, mint a sima sampont. Ami pedig a tisztítószereket illeti, azokat is igyekszem házilag elkészíteni. Ily módon még kevesebb a kidobandó csomagolásom, és a különféle kemikáliákkal sem találkozom. Ha mindennek ellenére úgy adódik, hogy valamit mégsem tudok otthon elkészíteni, legyen szó étkezésről, tisztálkodásról vagy tisztításról, akkor is fenntartható alternatívát keresek a mindenhol forgalmazott tömegtermékek helyett. Végül, de nem utolsó sorban, a hulladéktermelésemmel kapcsolatban nagyon figyelek arra, hogy ami a rendszerembe kerül, az valamilyen módon mindenképp szelektíven gyűjthető vagy komposztálható legyen.

Itt tartok jelenleg, most pedig vegyünk át néhány olyan módszert és tippet, amivel még ennél is messzebbre lehet jutni a környezettudatosságban. Elsőnek és általában véve talán a legdrasztikusabbnak a hús és tejtermékek fogyasztásának jelentős csökkentését mondanám, mégpedig azért, mert ha ezen a téren változtatásokat érünk el, azzal sok szempontból segítjük a környezetet. Amíg ez kialakul, addig az a legjobb, ha piacon, és csak háztáji termelőktől vásárolunk ilyen termékeket. Persze nem csak a csirke lehet házi, hanem például az édességek helyett is ehetünk sok gyümölcsöt, vagy akár készíthetünk házi süteményeket, gondosan megválogatott alapanyagokból. A gyümölcsök esetében azonban érdemes figyelnünk arra, hogy a szezonálisan termőket válasszuk, mert így elkerülhetjük a sok országhatáron átívelő szállításukat és az ezzel járó környezetszennyezést. Ha valamikor mégis olyan helyzetbe kerülnénk, hogy erre nincs lehetőségünk, akkor is keressük a fair trade alternatívákat.

herb-4222297_1920.jpg

Egy másik házi megoldás a fűszernövények otthoni termesztése, amivel például nem kevés apró fűszeres tasakot magunk mögött hagyhatunk. Ugyanezt megtehetjük a fogkrémes tubussal is, ha a fenntarthatóság jegyében lecseréljük üvegben beszerezhető fogpasztára vagy fogmosó porra. Ahogy ilyen módon újra felhasználhatjuk az üveget, úgy ehhez hasonlóan sokat számít, ha minden olyan dolognak, amelynek csak lehetséges, új életet vagy funkciót adunk az újrahasználattal. Így még a szelektív hulladék csökkentésén keresztül is tudjuk csökkenteni az általános hulladékmennyiségünket. Nem utolsó sorban a legprofibb megoldás az, hogyha a szerves hulladékot is újrahasznosítjuk. Például a narancshéj kiszárítva nagyon jó illatosítónak, a kávézacc pedig többféle képpen, bőrradírként és növények földjében is megállja a helyét. Ha pedig nem kávés, hanem teás alkat vagy, akkor cseréld le a teafiltereket szálas teára! A lényeg, hogy ha ki kell dobnod valamit, tudatosítsd magadban és gondold át, hogy mire lehetne felhasználni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szemetkommando.blog.hu/api/trackback/id/tr1115670672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása